Πάτρα

Η Πάτρα βρίσκεται στα βόρεια της Πελοποννήσου και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Το λιμάνι της είναι αρκετά σημαντικό καθώς επιτρέπει στα πλοία να φτάσουν στα Ιόνια Νησιά (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Κέρκυρα) και μερικές πόλεις στην ανατολική ακτή της Ιταλίας (Ανκόνα, Μπρίντιζι, Μπάρι, Βενετία).

Το Ρίο, το οποίο βρίσκεται στα προάστια της Πάτρας, είναι γνωστό για τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου που συνδέει την Πελοπόννησο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η γέφυρα έχει αντικαταστήσει τα πλοία που υπήρχαν παλαιότερα, εξοικονομώντας χρόνο στις μετακινήσεις για τους ντόπιους αλλά ακι για τους τουρίστες.

Le pont Rio-Antirio à Patras dans le Péloponnèse
Le pont Rio-Antirio

Η πόλη της Πάτρας υπήρχε από την αρχαιότητα αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντική όσο άλλες πόλεις όπως η Αθήνα ή η Σπάρτη. Παρόλα αυτά, όταν βρισκόταν κάτω από την αυτοκρατορία των Ρωμαίων, η οικονομία της αναπτύχθηκε, γεγονός που της επέτρεψε να διατηρήσει μια ορισμένη αυτονομία και να εκδώσει τελικά το δικό της νόμισμα. Η πόλη παρέμεινε σημαντική κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που πρωτοστάτησαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης εναντίον των Οθωμανών.

Η Πάτρα φιλοξενεί έναν από τα πιο διάσημα καρναβάλια στην Ελλάδα το χειμώνα, το οποία διαρκεί 3 περίπου εβδομάδες πριν τελειώσει την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα. Το Καρναβάλι είναι η ευκαιρία για γιορτές, εκδηλώσεις και πάρτι (όπως για παράδειγμα συμβαίνει την Τσικνοπέμπτη).

Place au centre ville de Patras dans le Péloponnèse
Place au centre ville de Patras

Η Πάτρα παράγει κρασί (όπως ο Ροδίτης), σταφίδες, λαχανικά, φρούτα που επιτρέπουν την παρασκευή γλυκών του κουταλιού (σταφύλι, βύσσινο, νεράτζι, κυδώνι), μαρμελάδων, σιροπιού (βύσσινο) . Παράγει ακόμη τεντούρα (χνευτικό ποτό κανέλας που παράγεται από τον 15ο αιώνα), φέτα, μέλι, ελληνικά ζυμαρικά (χυλοπίτες, τραχανά …) και ελαιόλαδο.

Place Georgiou à Patras dans le Péloponnèse
Place Georgiou à Patras
Vue du haut du pont Rio-Antirio dans le Peloponnèse
Vue du haut du pont Rio-Antirio

Αφήστε ένα σχόλιο