Η παράδοση της βασιλόπιτας στην Ελλάδα

Η βασιλόπιτα είναι το απαραίτητο Πρωτοχρονιάτικο γλυκό στην Ελλάδα που είναι το αντίστοιχο της “γκαλέτ λε ρουά” (galette de rois) στη Γαλλία, βάζοντας ένα “φλουρί” (ένα νόμισμα) τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο αντί για ένα φασόλι ή μια φιγούρα.

Η βασιλόπιτα είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από τη λέξη «πίτα» που στην περίπτωση και τη λέξη «Βασίλης» που είναι για τον «Άγιο Βασίλη» ή τον Βασίλειο Καισαρείας. Στην Ελλάδα, γιορτάζεται ο Βασίλειος της Καισαρείας την 1η Ιανουαρίου.

Le flouri dans la vassilopita politiki briochée, la gâteau de fin d'année en Grèce

Η παράδοση

Ο Βασίλειος της Καισαρείας ήταν επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Καισαρεία, κομμάτι της Μικράς Ασίας εκείνη την εποχή, τον 4ο αιώνα που βοήθησε όσους είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Στην πραγματικότητα, ο έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε να καταλάβει την Καισαρεία και ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους κατοίκους να μαζέψουν όσα περισσότερα χρυσαφικά μπορούσαν ώστε να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον κατακτητή. Κατά την παράδοση είτε λόγω θαύματος είτε επειδή ο έπαρχος το μετάνιωσε. Τα πολύτιμα όμως αντικείμενα ήταν πολλά και δεν ήξερε ο Μέγας Βασίλειος τι άνηκε σε ποιον. Έφτιαξε επομένως μικρές πίτες που τις μοίρασε και σε κάθε μία έβαλε από ένα πολύτιμο αντικείμενο. Έγινε η διανομή και στον καθένα έτυχε ό,τι είχε δώσει. Για αυτόν τον λόγο, τα παιδιά στην Ελλάδα λαμβάνουν τα δώρα τους όχι τα Χριστούγεννα αλλά τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου.

Une fille qui ouvre son cadeau de Noël ou Nouvel An

Η πίτα

Η βασιλόπιτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή της ελληνικής κουζίνας! Στα σπίτια, οι Έλληνες προετοιμάζουν τη Βασιλόπιτα για τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου. Στα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοποιεία μπορούμε να τη βρούμε από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον τα μέσα Ιανουαρίου.

Υπάρχουν διαφορετικές συνταγές για τη βασιλόπιτα ανάλογα με την περιοχή. Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές η βασιλόπιτα είναι αλμυρή και μοιάζει με πίτα. Η γλυκιά βασιλόπιτα μπορεί να έχει τη μορφή κέικ (βρείτε τη συνταγή εδώ) ή ένα στρογγυλό τσουρέκι.

La vassilopita politiki briochée, la gâteau de fin d'année en Grèce

Στην Αθήνα, είναι δυνατό να βρεθούν διαφορετικές εκδοχές της βασιλόπιτας, αλλά ειδικά μπορείτε να βρείτε είτε την πολίτικη είτε τη σμυρναίικη, που και οι δύο ήρθαν με τους Έλληνες από την Τουρκία το 1922.

Εάν έχει απομείνει βασιλόπιτα (γλυκιά ειδικά), είναι ιδανική για να συνοδεύσετε τον ελληνικό καφέ, το τσάι, το αφέψημα ή τη ζεστή σοκολάτα για πρωινό.

La vassilopita gâteau cake pour la fête de fin d'année en Grèce

Πώς να κόψετε και να μοιράσετε τη βασιλόπιτα;

Πρώτον, ο «αρχηγός» της οικογένειας κόβει τη βασιλόπιτα σε 4 μεγάλα κομμάτια, κάνοντας το σύμβολο ενός σταυρού. Στη συνέχεια, κόβει τόσα κομμάτια όσοι οι παρευρισκόμενοι στο σπίτι και 5 ακόμη κομμάτια. Σύμφωνα με την παράδοση, τα 5 επιπλέον κομμάτια είναι για τον Ιησού, την Παναγία, τους φτωχούς, το σπίτι και τον Άγιο Βασίλη. Το άτομο που βρίσκει το φλουρί θα είναι τυχερό όλο το χρόνο.

Καλές γιορτές και Καλή Χρονιά !

Αφήστε ένα σχόλιο