Κατσικάκι Σιγοψημένο με Μαστίχα Χίου, Ντομάτες και Τραχανά

Ο τραχανάς είναι ένα πλούσιο και πολύ γευστικό παραδοσιακό ελληνικό ζυμαρικό και το κατσικάκι ένα κρέας που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα σε διάφορα πιάτα. Το πιάτο αυτό το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον η χρήση της Μαστίχας Χίου. Παρά το μέγεθός της, διατηρεί τη γεύση της και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεύση του κατσικιού και του τραχανά, θα σας προσφέρει μια αξέχαστη γευστική εμπειρία !

Η συνταγή αυτή έχει βασιστεί στη συνταγή που η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει δημοσιεύσει.

άτομα4 άτομα preparation time12 h 30 λεπτάcooking time4 hδυσκολίαμέτριαpriceοικονομικό

Υλικά

Θα χρειαστείτε

  • 1 μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα
  • 1 σινουά ή σουρωτήρι
  • 1 βαθύ τηγάνι

Διαδικασία

1

Αρχικά το κρέας πρέπει να το μαρινάρετε από την προηγούμενη μέρα. Βάζετε σε ένα μπολ το κρέας, μαζί με τους κρυστάλλους της Μαστίχας Χίου, τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, τα φύλλα δάφνης, μια σκελίδα σκόρδο και τους σπόρους κύμινου.

2

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μία μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα. Βάζετε το κρέας και το ροδίζετε από όλες τις πλευρές.

3

Προσθέτε στη συνέχεια το χυμό και την πάστα ντομάτας. Προσθέτε το νερό, το ζωμό, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και τα ντοματίνια. Τα αφήνετε να βράσουν και έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά, καλύπτετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και τα σιγοβράζετε για 2-3 ώρες.

Σημείωση
Σημείωση

Αν χρειαστεί προσθέτετε νερό κατά τη διάκρεια του μαγειρέματος. Θα πρέπει να υπάρχουν συνέχεια στην κατσαρόλα τουλάχιστον 5-6 φλιτζάνια υγρού.

4

Όταν το κρέας διαπιστώσετε ότι είναι αρκετά μαλακό, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βγάζετε το κρέας με μία τρυπητή κουτάλα και έπειτα σουρώνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας χρησιμοποιώντας ένα σινουά ή ένα λεπτό σουρωτήρι.

5

Ρϊχνετε το μισό από το υγρό που μόλις σουρώσατε (περίπου 3 φλιτζάνια) σε ένα βαθύ τηγάνι. Αφήνετε να πάρει μια βράση και έπειτα προσθέτετε τον τραχανά. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει και ανακατεύετε συνεχώς για 15 λεπτά περίπου.

6

Ρίχνετε το υπόλοιπο υγρό που έχετε σουρώσει πάλι στην πρώτη κατσαρόλα, μαζί με το κρέας. Προσθέτε αλάτι, πιπέρι και τη σκόνη Μαστίχας Χίου κατά βούληση. Σιγοβράζετε μέχρι η σάλτσα να γίνει πιο πηχτή (περίπου για 10 λεπτά).

7

Σερβίρετε το κρέας πάνω από τον τραχανά και περιχύνετε με λίγες σταγόνες ωμού ελαιόλαδου.

Καλή σας όρεξη !

Chevreau Braisé au Mastiha de Chios et au Trahana

Αφήστε ένα σχόλιο