Τήνος

Η Τήνος μέχρι πρόσφατα δεν ήταν το πιο δημοφιλές νησί των Κυκλάδων για τουρισμό. Η Τήνος για τους Έλληνες ορθόδοξους είναι ένας σημαντικός τόπος προσκυνήματος τον 15 Αύγουστο λόγω της Παναγίας. Το νησί, ωστόσο, έχει και μεγάλη καθολική κοινότητα.

Η Τήνος ήταν το νησί του Αιόλου (θεός του ανέμου) και αυτό δικαιολογείται μέχρι σήμερα! Ο άνεμος είναι ισχυρός στο νησί, ειδικά τα μελτέμια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ένας άλλος μύθος λέει ότι το όνομά του ήταν Οφιούσσα, αλλά ο θεός Ποσειδώνας έστειλε πελαργούς για να καθαρίσει το νησί.

Σφαιρικοί βράχοι στην Τήνο
Σφαιρικοί βράχοι στην Τήνο

Τα πρώτα ίχνη ζωής στο νησί σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις κοντά στην Καρδιανή, χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή. Το 650 π.Χ. η Τήνος ήταν υπό την κατοχή των Αθηναίων και συμμετείχε στους πολέμους κατά των Περσών.

Τα πρώτα ίχνη κατοχής που υπάρχουν στο νησί χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή περίοδο. Η Τήνος είναι ένα πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και γαστρονομικό κέντρο των Κυκλάδων. Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την αλιεία. Επίσης η μαρμαροτεχνία είναι ακόμα ζωντανή στην Τήνο.

Τήνος
Τήνος

Τα κύρια προϊόντα αυτού του νησιού είναι οι άγριες ​​αγκινάρες, το σκόρδο (γίνεται αναφορά στον Πλούτο του Αριστοφάνη), η κάπαρη, οι λιαστές ντομάτες, τα μανιτάρια, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, διάφορα είδη τυριού (ιδιαίτερα η γραβιέρα που είναι ΠΟΠ, η κοπανιστή και το ανθότυρο). Παράγει ακόμα τσίπουρο, μέλι, θυμάρι και λούζα (χοιρινό μαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί και μπαχαρικά).

Αγορά ψάθινων καλαθιών
Αγορά ψάθινων καλαθιών

Όσον αφορά τα γλυκά, τα πιο γνωστά είναι τα αμυγδαλωτά, τα ξεροτήγανα , τα σκαλτσούνια, οι μπεζέδες και τα λουκούμια. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια μικροζυθοποιία με γνωστή μπύρα στην Ελλάδα.

Musée des artists qui viennent de Tinos
Une sculpture de fameux Giannoulis Chalepas
Les paroles d'une chanson traditionnelle de Tinos écrites sur un mur à Volax
Un roche à Volax sur l'île de Tinos
Η παραλία της Λιβάδας
Η παραλία της Λιβάδας

Αφήστε ένα σχόλιο