Μαστίχα Χίου

Η μαστίχα Χίου είναι μια φυσική και αρωματική ρητίνη που λαμβάνεται από το μαστιχόδεντρο. Είναι η πρώτη φυσική τσίχλα στον κόσμο ! Από την αρχαιότητα, η μαστίχα έχει αναγνωριστεί για το άρωμα και τα θεραπευτικά της οφέλη. Χρησιμοποιείται επίσης στη γαστρονομία και στα καλλυντικά προϊόντα, γεγονός που του δίνει υψηλή εμπορική αξία.

Η μαστίχα Χίου είναι επίσης προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Tο δέντρο

Το δέντρο μαστίχας, που ονομάζεται επίσης lenticus ή Pistacia Lentiscus var. chia είναι ένα αειθαλές δέντρο ύψους 2 έως 3 μέτρων που μπορεί να ζήσει για πάνω από 100 χρόνια. Αναπτύσσεται πολύ αργά και θεωρείται ανεπτυγμένο μετά από περίπου 40 έως 50 χρόνια. Το δέντρο αρχίζει να παράγει μαστίχα μετά από 5 χρόνια. Η παραγωγικότητά του είναι μέγιστη από το 15ο έτος και στη συνέχεια μειώνεται απότομα από την ηλικία των 70. Η μέση ετήσια παραγωγή ανά δέντρο είναι μεταξύ 150 και 180 γραμμαρίων, αλλά υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις όπου ένα δέντρο μπορεί να παράγει έως 2 κιλά και άλλα όπου η απόδοση μπορεί να είναι μόνο 10g ετησίως.

Mastiha or mastic trees on the island of Chios
Μαστιχόδεντρα στο νησί της Χίου

Το μαστιχόδεντρο είναι ανθεκτικό και μπορεί να αναπτυχθεί σε άγονα, ξηρά εδάφη και σε σοβαρές συνθήκες ξηρασίας χάρη στις ρίζες του που εκτείνονται βαθιά στο έδαφος. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο.

Δέντρα αυτής της οικογένειας βρίσκονται σε άλλες μεσογειακές χώρες, αλλά μόνο στα νότια του νησιού της Χίου σχηματίζουν τα “δάκρυα” μαστίχας. Καλλιεργούνται στα χωριά της μαστίχας που ονομάζονται Μαστιχοχώρια (Μεστά, Αρμόλια, Πυργί, μεταξύ άλλων), όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα ζεστό και ξηρό.

Η παραγωγή

Πριν το “κέντημα”

Παραδοσιακά, η παραγωγή της μαστίχας ήταν μια οικογενειακή δουλειά που διαρκεί όλο το χρόνο και δεν έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Οι καλλιεργητές ξεκινούν με τη λίπανση των δέντρων και αφαίρεση των περιττών κλαδιών για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και του φωτός, ώστε η ρητίνη να στεγνώσει. Πριν από το ξύσιμο του δέντρου, πρέπει να αφαιρέσουν όλα τα άλλα φυτά γύρω από τον κορμό και να το καθαρίσουν. Σαρώνουν και καλύπτουν μια ακτίνα γύρω από τον κορμό με λευκή γη (χάρη στο CaCO3 – ασβεστόλιθος – που δεν αντιδρά). Στη συνέχεια ξύνουν το έδαφος για να εξομαλυνθούν όταν μαζέψουν τα «δάκρυα».

Το κέντημα

Στη συνέχεια, είναι το “κέντημα”, το οποίο είναι το ξύσιμο του κορμού με ένα εργαλείο που ονομάζεται “κεντητήρι”, το οποίο ξεκινά τον Ιούλιο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι καλλιεργητές αρχίζουν να κόβουν το φλοιό επιφανειακά από την κορυφή του κορμού στα κύρια κλαδιά. Η ρητίνη πέφτει στο έδαφος με τη μορφή σταγόνας, εξ ου και το όνομα “δάκρυα”. Η ρητίνη εμφανίζεται σε υγρή, παχύρευστη μορφή που κολλά. Είναι διαφανής όταν βγαίνει από το δέντρο.

Resin flowing from a tree in Mastiha of the island of Chios in Greece
Μαστιχόδεντρο

Μετά από 15 έως 20 ημέρες, η ρητίνη στεγνώνει και γίνεται στερεά. Το σχήμα, κάθε «δάκρυ» είναι προφανώς διαφορετικό. Κρυσταλλώνει, γεγονός που επιτρέπει στους καλλιεργητές να μαζέψουν τα “δάκρυα” και να τα καθαρίσουν για να παράγουν τη φυσική μαστίχα Χίου. Συλλέγουν τα μεγαλύτερα κομμάτια και τα υπολείμματα τα σκουπίζουν και μαζεύονται με το χέρι. Το χρώμα μετά τη στερεοποίηση είναι κιτρινωπό, αλλά εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου και λόγω οξείδωσης. Κανονικά αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά κατά την ίδια περίοδο.

Τα τελευταία στάδια

Τέλος, τα κομμάτια μαστίχας τοποθετούνται σε ξύλινα κουτιά και διατηρούνται σε δροσερό μέρος όπου θα καθαριστούν προσεκτικά για παραδοθούν στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Αυτή η ένωση συγκεντρώνει τη συνολική παραγωγή μαστίχας, διασφαλίζοντας την επεξεργασία του προϊόντος και τη συσκευασία ώστε να διατεθεί στην αγορά.

Mastiha resin from the Greek island of Chios
Ξηραμένη από τον ήλιο ρητίνη μαστίχας

Οφέλη

Η μαστίχα Χίου είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες λόγω των πολλαπλών συστατικών της, λιγότερες από εκατό από τις οποίες έχουν ποσότητα που μπορεί να ανιχνευθεί.

Ο Διοσκουρίδης, ιδρυτής της φαρμακολογίας, ήταν ο πρώτος που κατάλαβε τις ιδιότητές της. Τη συμβούλευε για το στομάχι, το βήχα και για να αρωματίσει την αναπνοήν. Ο Κλαύδιος Γαληνός, ο πιο διάσημος γιατρός μετά τον Ιπποκράτη, τόνισε τις ιδιότητές της ενάντια στη φλεγμονή του στομάχου και του εντέρου γενικά. Όμως, τα οφέλη της μαστίχας αναγνωρίστηκαν επίσης από γιατρούς διαφορετικών εποχών και περιοχών όπως ο Αρεταίος ο Καππαδόκης, ο Ραζής, ο Αβενζοάρ, ο Παράκελσος ή ο Αντόνιο Μεντζάνι ντι Κούνα, μεταξύ άλλων.

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η μαστίχα έχει ευεργετική δράση κατά των διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης του στομαχικού πόνου, όπως στομαχικές διαταραχές και προβλήματα δυσπεψίας.

Δεύτερον, η μαστίχα έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, είναι αντιοξειδωτικό και συμβάλλει στην στοματική υγιεινή. Άλλες δημοσιεύσεις έχουν επισημάνει τις θεραπευτικές της ιδιότητες χωρίς παρενέργειες για τη δερματίτιδα και τον αποχρωματισμό του δέρματος. Χρησιμοποιείται επίσης συχνά για τη θεραπεία μετεγχειρητικών τραυμάτων.

Στη σύγχρονη κοινωνία

Η μαστίχα έχει πολλαπλές χρήσεις σε πολλές βιομηχανίες όπως τρόφιμα, ποτά, καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Παραδοσιακά, τα δάκρυα και το λικέρ μαστίχας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσουρεκιού και κουλουριών για το Πάσχα. Τα δάκρυα μαστίχας, τα οποία βρίσκονται σε μικρό, μεσαίο ή μεγάλο διαμέτρημα, μπορούμε να τα μασήσουμε όπως τις τσίχλες.

Tsoureki, brioche grecque vue du dessus

Πολλά προϊόντα διατροφής παρασκευάζονται από δάκρυα μαστίχας, από μαστιχέλαιο ή φυσικά εκχυλίσματα. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων είναι: μπισκότα, καραμέλες, παστέλια, μπακλαβά, λουκούμια, ελληνικός καφές ή καφές ανατολής, ανθρακούχο νερό ή ακόμα και τσίχλες… Η λίστα συνεχίζεται!

Mastiqua tranche de concombre table

Το λικέρ μαστίχας, ένα εξαιρετικό χωνευτικό που σερβίρεται παγωμένο στο τέλος του γεύματος, είναι πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, αυτό το λικέρ έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για την παρασκευή πρωτότυπων κοκτέιλ όπως Skinos Tonic, Otto’s Sparkler ή απεριτίφ όπως το Greek Spritz.

Greek Spritz Cocktail with Mastiha Skinos Liqueur, Otto's Athens Vermouth and ThreeCents Grapefruit Soda
Το κοκτέιλ Greek Spritz, φτιαγμένο από λικέρ μαστίχας Skinos, Otto’s Athens Vermouth και ThreeCents γκρέιπφρουτ σόδα είναι ένα βασικό κομμάτι της κοκτέιλ σκηνής στην Ελλάδα.

Η μαστίχα Χίου είναι πραγματικά ένα φυσικό και εκπληκτικό προϊόν. Σας προσκαλούμε να το ανακαλύψετε επειγόντως εάν δεν το γνωρίζετε ακόμη!

Αφήστε ένα σχόλιο