Χίος

Η Χίος θεωρείται η γενέτειρα του Όμηρου, του διάσημου ποιητή συγγραφέα της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Τα ίχνη που βρέθηκαν στην περιοχή του Εμπορειού δείχνουν ότι η ανθρώπινη παρουσία στο νησί χρονολογείται από τη νεολιθική περίοδο (6000-5000 π.Χ.).

Site archéologique d'Emporios sur l'île grecque de Chios
Αρχαιολογικός χώρος του Εμποριού 

Η Χίος έχει από την αρχαιότητα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Αμφορείς από το νησί έχουν βρεθεί μέχρι τη Ρωσία. Εξακολουθεί να παραμένει μια ισχυρή περιοχή σ ‘αυτή την περιοχή, οι περισσότερες οικογένειες των Ελλήνων εφοπλιστών που προέρχονται από αυτό το νησί.

Ένας άλλος πλούτος της Χίου προέρχεται από το εμπόριο μαστίχας, που βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια.

Résine de Mastiha de l'île grecque de Chios
Μαστίχα αποξηραμένη στον ήλιο

Η μαστίχα προέρχεται από τη ρητίνη του μαστιχόδεντρου, η οποία έχει πολλλά πλεονεκτήματα. Η ρητίνη ρέει έξω από το δέντρο, στη συνέχεια ξηραίνεται στον ήλιο και καθαρίζεται με το χέρι, με αποτέλεσμα μικρά κομμάτια μαστίχας λευκού χρώματος.

Arbre à Mastiha de l'île grecque de Chios
Μαστιχόδεντρο

Αντισηπτική και αντιβακτηριακή, χρησιμοποιείται ευρέως για την στοματική υγιεινή και την ανακούφιση του στομάχου. Η μαστίχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα και να τους δώσει ιδιαίτερη γεύση, όπως σε ποτό (λικέρ μαστίχας), σε γλυκά, όπως λουκούμι ή κουλουράκια, ανθρακούχο νερό, παγωτό … Η παραγωγή είναι πολύ ελεγχόμενη και μόνο η Ένωση Μαστιχοπαραωγών Χίου διαχειρίζεται την παραγωγή της μαστίχας.

Résine s'écoulant d'un arbre à Mastiha de l'île de Chios en Grèce
Η μαστίχα καθώς ρέει στο μαστιχόδεντρο

Τέλος, το νησί είναι επίσης ένας μεγάλος παραγωγός εσπεριδοειδών (πολύ γνωστός για μανταρίνια και λεμόνια), ελαιόλαδου, σύκου και κρασιών.

Αφήστε ένα σχόλιο