Θάσος

Η Θάσος βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο απέναντι από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας. Ο Ηρόδοτος θεωρεί ότι το νησι πήρε το όνομά του από τον Θάσο, τον επικελή των Φοινίκων αποίκων. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Λιμένας που συχνά συγχέεται με τη δεύτερη κωμόπολη που ονομάζεται Λιμενάρια. Οι ακτές της έχουν μήκος 115 χιλιόμετρα, ενώ θεωρείται από τα πιο πράσινα νησιά.

Thassos, plage avec la mer et la forêt

Η Θάσος ανακαλύφθηκε χάρη σε μία από τις πολλές ερωτικές περιπέτειες του Δία. Ο Δίας έκλεψε την Ευρώπη, την κόρη του βασιλιά των Φοινίκων, Αγήνορα. Ο Αγήνορας ζήτησε από τους γιους του Φοίνικα, Κάδμο, Κίλικα και τον εγγονό του Θάσο να την ψάξουν και να τη βρουν. Ο Θάσος κατά την αναζήτηση της Ευρώπης βρέθηκε κάποια στιγμή στο νησί και μαγεύτηκε από τις ομορφιές του. Επειδή όμως δεν μπορούσε να επιστρέψει σπίτι του χωρίς την Ευρώπη, εγκαταστάθηκε στο νησί.

Στο νησί σε αντίθεση με άλλα ελληνικά νησιά υπάρχει αρκετή βλάστηση με μαύρη πεύκη, θασίτικο πεύκο και έλατο. Σε συνδυασμό με το χρώμα της θάλασσας και τις παραλίες, αποτελεί ένα νησί ιδανικό για διακοπές. Έχει πολλά μικρά χωριά όπως ο Άγιος Γεώργιος, η Αλυκή, ο Θεολόγος για παράδειγμα που αξίζουν να τα επισκεφτείτε. Αξίζει να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου όπου θα δείτε έναν κούρο 3,5 μέτρων και με συλλογές από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 7ο αιώνα μ.Χ. Κατά τη διάκρεια του καλοκαιριού μπορείτε να παρακολουθήσετε διάφορες εκδηλωσεις χάρη στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου. Κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, κωμωδίας, συναυλίες καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής αλλά και πολλά παραδοσιακά δρώμενα με αποκορύφωση το Θασίτικο γάμο στο χωριό του Θεολόγου.

Οι οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων του νησιού είναι η ξυλεία, η εξόρυξη του μαρμάρου και ο τουρισμός. Ως προς την αγροτική καλλιέργεια, η Θάσος είναι γνωστή για τους ελαιώνες της και για τις ελιές της κυρίως τις ελιές Θρούμπα που αποτελούν Π.Ο.Π. Οι ελιές Θρούμπα μαζεύονται περίπου στα μέσα του Σεπτέμβρη και έχουν μια ζαρωμένη όψη καθώς μένουν παραπάνω στα δέντρα μέχρι να ωριμάσουν. Για αυτό το λόγο το χρώμα τους είναι πιο σκούρο και έχουν μια λίγο πιο πικρή γεύση. Ένα άλλο προϊόν για το οποίο είναι γνωστή η Θάσος είναι το μέλι της.

Les olives de throuba qui viennent de l'île de Thassos

Αφήστε ένα σχόλιο