Κρήτη

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας γεννήθηκε στην Κρήτη σε μια σπηλιά στο όρος Δικτη (πιθανολογείται ότι από εκεί πήρε και το όνομά του το δίκταμο), όπου τον προστάτευε η μητέρα του Ρέα από την όρεξη του πατέρα του, του Κρόνου. Η Κρήτη είναι σημαντική για το Δία καθώς εκεί μετάφερε την Ευρώπη, αφού την άρπαξε με τη μορφή ενός ταύρου. Από την αγάπη τους γεννήθηκε ο Μίνωας, ο θρυλικός βασιλιάς της Κρήτης.

combat entre Thèse et le Minotaure, poterie crétoise
Ο Θησέας και ο Μινώταυρος

Η Κρήτη είναι επίσης το λίκνο του Μινωικού πολιτισμού και η Κνωσός είναι ο πιο διάσημος αρχαιολογικός χώρος του νησιού. Η στρατηγική της θέση βοήθησε να γίνει το κέντρο ενδιαφέροντος για την ιστορία μέχρι και σήμερα.

Fresque Minoenne, Palais des dauphins de Knossos en Crète
Μινωική τοιχογραφία που χρονολογείται από το 1700-1450 π.Χ. – Ανάκτορο των δελφινιών της Κνωσού
Fresque minoenne de Knossos en Crète, Grèce
Τοιχογραφία μινωικού πολιτισμού

Το κλίμα της Κρήτης είναι μεσογειακό, ενώ πολλά φυτά είναι ενδημικά, όπως το δίκταμο και το μαλοτήρα. Αποτελεί επίσης καταφύγιο για διάφορα είδη όπως οι χελώνες Caretta-Caretta, τα δελφίνια, οι μεσογειακές φώκιες και οι αετοί.

Loutro, bateau et mur turquoise dans un village de pêcheurs en Crète
Λουτρό

Οι κάτοικοι του νησιού μιλούν την κρητική διάλεκτο και είναι συχνά ντυμένοι με μαύρα πουκάμισα. Ο πολιτισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος σε αυτό το νησί, ακόμα και στην καθημερινή ζωή με μαντινάδες, η κρητική λύρα και παραδοσιακούς χορούς. Οι Κρητικοί είναι συνήθως πολύ περήφανοι για το νησί τους, τα προϊόντα τους (παξιμάδια, μέλι, ελιές, λάδι), την κουζίνα (ντάκος, το γαμοπίλαφο, χοχλιοί, μυζηθροπιτάκια, σκιουφικτά-ζυμαρικά, πίτα Σφακιανή) και προφανώς την τσικουδιά τους.

Psarantonis jouant de la lyre crétoise en Grèce
Ο Ψαραντώνης παίζει λύρα

Αφήστε ένα σχόλιο