Λήμνος

Η Λήμνος είναι ένα νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μύρινα, που είναι και το κύριο λιμάνι της Λήμνου. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι ο Μούδρος, αλλά έχει αρκετά χωριά με πέτρινα σπίτια (Κοντοπούλι, Ρωμανός, Κόντιος, Καταλάκος).

Στο νησί της Λήμνου υπάρχουν αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως το Ιερό των Καβείρων, όπου γίνονταν διάφορες τελεστές. Η Λήμνος κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και τα απομεινάρια του παρελθόντος βρίσκονται στο χώρο της Πολιόχνης. Η Πολιόχνη κατοικήθηκε συνεχώς από την 5η έως τη 2η χιλιετία π.Χ.

Στη μυθολογία η Λήμνος ήταν το νησί του Ήφαιστου, του μαύρου θεού. Ο Όμηρος έγραψε ότι ο Ήφαιστος έπεσε στο νησί της Λήμνου όταν υποστήριξε τη μητέρα του Ήρα σε ένα καυγά ανάμεσα σε εκείνη και στον Δία. Οι ντόπιοι, οι Σίντιες, φρόντισαν τον Ήφαιστο και του έμαθαν πώς να σφυρηλατεί με το χέρι. Η κύρια πόλη του νησιού ονομάστηκε Ηφαιστία προς τιμήν του θεού.

La vue panoramique de la ville de Myrina depuis le château, Limnos
La vue panoramique de la ville de Myrina depuis le château, Limnos

Κοντά στο χωριό Κοντοπούλι υπάρχει ένας βιότοπος που περιλαμβάνει τρεις λίμνες (η μεγαλύτερη είναι η Αλυκή). Πρόκειται για τρεις αλυκές λιμνών που αποτελούν μέρος του NATURA 2000 επειδή φιλοξενούν μεταναστευτικά πουλιά όπως φλαμίνγκο.

Οι κύριοι πόροι του νησιού προέρχονται από τη γεωργία. Το νησί είναι γνωστό για τα αμπέλια, τα σύκα, τα καρπούζια, τα πεπόνια, τις ελιές και τα δημητριακά (σιτάρι, σουσάμι, κριθάρι και σπιτικά ζυμαρικά, το “φλωμάρια”). Τα τυριά Λήμνου είναι πολύ γνωστά (Καλαθάκι Λιμνού ΠΟΠ, μελίχλωρο, κασκαβάλι …), όπως τα λευκά και τα κόκκινα κρασιά της. Η Λήμνος, όπως είναι γνωστό, έχει πολύ καλό μέλι, θυμαρίσιο και δάσους.

Des moulins dans le village de Kontias sur l'île de Limnos
Des moulins dans le village de Kontias sur l’île de Limnos
Dunes de sable doré et roches volcaniques sur l'île de Limnos
Dunes de sable doré et roches volcaniques sur l’île de Limnos

Αφήστε ένα σχόλιο