Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα γλυκά

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν με γρήγορους ρυθμούς ! Σε αυτό το μικρό άρθρο, σας παρουσιάζουμε τα απαραίτητα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ελληνικής κουζίνας!

Στην Ελλάδα, τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες! Αυτά τα δύο γλυκά χωρίζουν τον κόσμο σε δύο ομάδες γιατί τις περισσότερες φορές σε όσους αρέσουν τα μελομακάρονα δεν τους αρέσουν οι κουραμπιέδες υποστηρίζοντας ότι τα μελομακάρονα είναι το καλύτερο γλυκό και το αντίστροφο!

1.Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι χριστουγεννιάτικα γλυκά με πορτοκάλι, μέλι και ξηρούς καρπούς!

Melomakarona servis au plat gâteaux de Noël

2.Κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες είναι μπισκότα με βούτυρο, αμύγδαλα και ζάχαρη άχνη!

Kourabiedes avec des amandes gâteaux de Noël

3.Δίπλες

Οι δίπλες δεν είναι το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο γλυκό, αλλά έχει τους δικούς τους υποστηρικτές ! Είναι τραγανές και τηγανητές (προφανώς σε ελαιόλαδο), με μέλι και ξηρούς καρπούς!

Diples servis gâteaux de Noël

4.Βασιλόπιτα

Απαραίτητη για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα, η βασιλόπιτα είναι ένα υπέροχο αέρινο κέικ εσπεριδοειδών σε στρογγυλή μορφή φυσικά ! Η παράδοση λέει ότι κόβεται το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τον ερχομό του νέου χρόνου ! Μάθετε περισσότερα για την παράδοση της βασιλόπιτας εδώ και την εύκολη συνταγή εδώ!

La vassilopita, le gâteau de Nouvel An en Grèce

5.Σμυρναίικη βασιλόπιτα

Αυτό η βασιλόπιτα είναι μια συνταγή που οι Έλληνες της Σμύρνης έφεραν μαζί τους το 1922 μετά την καταστροφή της πόλης. Μπορείτε να την ξεχωρίσετε από τις άλλες βασιλόπιτες χάρη στη σφραγίδα του βυζαντινού αετού του οποίου τα γαρίφαλα αντιπροσωπεύουν τα μάτια. Με την ίδια συνταγή μπορείτε να ψήσετε μπισκότα (τα αετουδάκια) αντί για βασιλόπιτα!

La vassilopita traditionnelle de Smyrne avec le tampon d'aigle de Byzance,
Φωτογραφία από cretangastronomy.gr

Επομένως, είστε φίλος περισσότερο του μελομακάρονου, του κουραμπιέ ή της δίπλας; Αφήστε τις απαντήσεις σας στα σχόλια !

Βρείτε όλες τις συνταγές στο μαγειρικό μας ιστολόγιο !

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος !

Αφήστε ένα σχόλιο